Stránky

piatok 29. januára 2016

Alioli chutne a rýchlo

Alioli

     All-i-oli, ako sám názov naznačuje, je chutný a krémovo nadýchaný dip zložený hlavne z cesnaku a oleja, ktorý tvorí bežnú súčasť stredozemnej kuchyne. O jeho pôvode sa vedú nekonečné diskusie a boje- jeho originálnu receptúru si po stáročiach stihli privlastniť obyvatelia Katalánska, kde ho dokonca v roku 2012 vyhlásili za svoju národnú "salsu"; avšak za svoj recept ho prehlasujú aj obyvatelia španielskej Valencie a Alicante, Menorcy a talianskej Sicílie. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a efektná a považuje sa za pramatku majonézy, prílohy, bez ktorej si žiadna slovenská domácnosť nevie predstaviť zemiakový šalát na Vianoce. 

     

    
   Ak sa pozrieme hlbšie do histórie, s prekvapením zistíme, že už starovekí Egypťania pripravovali zmes cesnaku a oleja, občas s prímesou medoviny, svojim vojakom, atlétom a bojovníkom, aby zvýšili ich výkonnosť a vytrvalosť na bojovom poli či v aréne.
   O niečo neskôr, vďaka tomu, že Rimania ovládli egyptské zeme a prechádzali do Európy, sa príprava tejto zmesi, ktorú sám Vergílius nazval "Moretum", rozšírila do celej rímskej ríše a našla si svoje stále miesto najmä v Hispánii, Gálii a na Apeninskom polostrove. Vo Francúzsku ju volajú "aillouse", "ajiaceite", v Kastílsku "ajo-aceite", v oblasti Aragónu "ajolio" a vo zvyšku Španielska jej prischlo meno "alioli."
   Od desiateho storočia sa v recepte ustálilo použitie dvoch základných ingrediencií- cesnaku a oleja, taktiež sa môžu pridávať drvené oriešky, mandle, mlieko, vajcia, krémový syr....Bez ohľadu na to, kde presne alioli vzniklo, aj my máme možnosť pripraviť si ho doma a preto ponúkam svoj osvedčený recept. 



    Čo potrebujeme:

    - 1, 5 pohára slnečnicového oleja (cca. 2 dcl pohár)
    - 1 vajce
    - 1-2 strúčiky cesnaku
    - sekaná čerstvá petržlenová vňať
    - šťava z 1/2 až 1 citróna, alebo pol kávovej lyžičky octu
    - štipka soli
    - 1/4 pohára olivového oleja

   
      Rozdrvený cesnak, slnečnicový olej, soľ, a zvyšok surovín hodíme do misky, a ponorný mixér položíme až na dno nádoby bez toho, aby sme ním pohli (veľmi dôležité!!!). Pustíme mixér, a miešame, až pokým hmota nezhustne a nedosiahneme krémovú, ľahkú, nadýchanú konzistenciu majónezy. Pre zvýšenie množstva prilievame postupne olej. Potom odložíme na chvíľu do chladničky, pokým nevychladne. Ozdobíme vňaťou petržlenu.
  
  Podávame s hriankami, chrumkavým pečivom, varenými zemiakmi alebo mexickými či španielskymi tortillami či zeleninou. 

     Dobrú chuť!!!   
                                       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára