Stránky

pondelok 20. marca 2017

Patatas bravas I: "Odvážne" zemiaky pre posedenie s priateľmi




   Španielska kuchyňa sama osebe je veľmi rozmanitá a rôznorodá a hoci na Slovensku nie je natoľko zaužívaná a udomácnená ako jej talianska susedka, rozhodne stojí za to pozrieť sa jej bližšie na zúbok.

                   
 
   Spadá do nej veľa špecialít a delikates, a vzhľadom na rozlohu krajiny môžeme povedať, že chuť, ľahkosť a stráviteľnosť jedla sa líši v závislosti od regiónu a prírodných podmienok danej oblasti. Jedlá zo severu Španielska sú citeľne ťažšie na žalúdok a sýtejšie ako prímorské šaláty, pokrmy z morských rýb a plodov alebo citrusové ovocie odtrhnuté priamo zo stromu. Pre mňa osobne sú srdcovými záležitosťami paella, jamón serrano (blízka príbuzná talianskeho prosciutta) a najmä ničím nenahraditeľné a so španielskym stolovaním úzko späté tapas.

   TAPAS sú vlastne drobné porcie jedla, ktoré sa podávajú na stôl, aby sa nimi človek pri rozhovore osviežil. Patrí sem všetko od malých bagiet s dipmi za dve eurá a s pivom,  obložené bagetky, ale aj zemiaky, morské plody, porcie praženice s už vyššie spomínanou jamón serrano, či rôzne iné "jednohubky", ktorými si môžete zamestnať ruky pri gestikulácii.

     

   Dnes by som vám rada predstavila jednu z najtradičnejších tapas určených predovšetkým milovníkov pikantného- PATATAS BRAVAS. Pripraviť si ich môžete na dva spôsoby- podľa prvého, "autentického", aspoň čo sa dušujú rodení Španieli, je príprava bez paradajok či ich omáčky, pre tých vyťažených existuje ľahšia vatianta s ich použitím....Avšak ja dnes nikoho šáliť nepotrebujem :-)

   Na Patatas bravas pre tri osoby potrebujeme:

   - 3- 4 stredne veľké zemiaky                                                    - soľ podľa chuti
   - extra olivový olej                                             - petržlen, najlepšie čerstvý, na ozdobenie

   Na omáčku si  nachystáme:
 
   - 1/2 polovicu cibule
   - 1/2 PL sladkej mletej papriky
   - 1 PL štipľavej mletej papriky
   - 2 PL hladkej múky /na zápražku/
   -  500 ml kuracieho vývaru

       


  Postup:
 
  1. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a opražíme ju v hlbokej panvici na miernom ohni v 4 PL  olivového oleja.

  2. Pred jej zhnednutím pridáme štipľavú a sladkú papriku a zamiešame.
  3. Pridáme múku a pomiešame ako klasickú zápražku a necháme jednu až dve minúty povariť.
  4. Postupne zalejeme teplým kuracím vývarom, tento spôsob zápražky, pri ktorom sa namiesto masla dodáva do zápražky kurací vývar. sa nazýva VELOUTÉ. Za stáleho miešania varíme desať minút, aby sa paprika aj múka rozpustili a vytvorili homogénnu zmes.
  5. Po odstavení zjemníme ponorným mixérom, poprípade prepasírujeme.
 
  6. Zemiaky dobre ošúpeme, umyjeme a pokrájame na nepravidelné kúsky o veľkosti jedného hltu.
  7. Opražíme dozlatova na olivovom oleji, poprípade je možné ich pred samotným vyprážaním dve-tri minúty povariť vo vriacej vode.
 
  8. Dozlatova opražené zemiaky vyložíme na kuchynský papier, aby sme odsali zvyšný olej.
  9. Servírujeme na menší tanier a polejeme troma lyžicami omáčky, ozdobíme petržlenom. Farba omáčky závisí v mnohom od farby a kvality mletej papriky, ktorú máme (čím bledšia, tým bledšia omáčka vznikne).

           



         Dobrú chuť!
                         


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára