Stránky

nedeľa 29. októbra 2017

Obľúbené netradičné filmové tance// My favourite non- traditional movie dance scenes :-))

             
           

     Jedným z hlavných dôvodov, ktoré rozhodujú o tom, či sa nám film páči, je vedľa zápletky, hereckého obsadenia či prevedenia aj hudba a v prípade muzikálov a tanečných filmov aj poriadna tanečná scéna a choreografia.

                 


      Tanečné filmy odjakživa patrili medzi obľúbené a vďačné divácke námety. Tanec v nich sa stal inšpiráciou amatérskych tanečných začiatočníkov, ktorí vďaka nemu mali silu vytrvať a ísť za svojím snom. Vzbudzoval aj obdiv, pretože mnohé geniálne choreografie museli vytrysknúť z mysle kreatívnych a extrémne dôvtipných a dômyselných tvorcov. A občas, prečo si to nepriznať, bol tanec to jediné, pre čo sa film oplatilo vidieť (lebo celý dej bol natoľko predvídateľný a čitateľný, že nebyť kvalitného soundtracku a výkonov na javisku, vyzneli by všetky frázy nudne a otrepane).

    Niektoré tanečné scény sa stali doslova legendou. Napríklad Hriešny tanec (The Dirty Dancing) a fakt, že „Baby nebude sedieť v kúte“. Alebo niekoľko rokov trvajúca sága Let´s dance  (v pôvodnej verzii Step Up), ktorá sa dočkala až piatich od seba nezávislých dielov alebo Center Stage (Tanec s vášňou, 3 diely: 2000, 2008 a 2016). V každom prípade, u mňa vyhrávajú väčšinou vždy tie prvé diely...:-) Avšak drvivý počet filmov sa snaží spojiť navonok nespojiteľné a drží sa západnej kultúry: hip-hop vs. balet, klasický tanec s pop hudbou, latinskoamerické tance v spojení s ulicou (napr. Street Dance 2), skostnatené normy vs. sloboda vyjadrenia výrazu...Pre mňa sú nezabudnuteľné najmä tangá: nesmrteľná Roxanne z Moulin Rouge či Cell Block Tango z filmu Chicago:

         
                                          
                                          

       Dnes by som vám rada ukázala niektoré tanečné filmové vystúpenia, ktoré ma zaujali práve svojou originalitou a odlišnosťou. Pre tieto filmy si občas treba skočiť do Ázie, minimálne prejsť hranice našej Európy, ale garantujem vám, že tá námaha stojí za to...


     Mojou prvou destináciou je India. Farebná, rôznorodá, krajina mnohých tvárí, a kolíska Bollywoodu. Tradičné indické tance prekypujú bohatosťou výrazov, drobnými, presnými pohybmi rúk- prstov a zápästia, kostýmami, ktoré právom vzbudzujú obdiv aj závisť. A čím sa okrem úžasných tanečných výkonov a úchvatných skupinových choreografií vyznačujú typické bollywodske filmy? Prehnanosťou, sladkosťou, náhlymi ľúbostnými a osudovými vzplanutiami a tragickými koncami (pri ktorých väčšinou obe hlavné postavy zomrú).

                

                              

    








 Jednými z najvýraznejších hviezd Bollywoodu sú aj herci Deepika Padukone a Ranveer Singh. Zahrali si spolu aj vo filme Bajirao Mastani, ktorý hovorí o živote a mileneckom pomere reálneho indického panovníka Baji Raa, ktorý bol premiérom Indie a ako ženatý muž sa zaľúbil do Moslimky a mal s ňou dieťa, čo bolo vo vtedajšej Indii vyslovene neprijateľné. Toto je scéna, ktorá získala  v roku 2016 cenu za najlepšiu choreografiu. Skutočný vizuálny, umelecký aj tanečný zážitok, a toľko odtieňov zlatej som na jednom  mieste nevidela. Deewani Mastani a Deepika Padukone. No nie je to skvost?

             

                                          

                                                                    Ranveer Singh a Deepika Padukone
    
Deepika Padukone však zažiarila aj v tanečnej scéne filmu „Golyion Ki Ramleela“, kde zatancovala na dynamickú pieseň „Nagada Sang Dhol“, čo v preklade znamená „Bubny znejú“. A rozhodne jej to pristane!

                        

    V tom istom filme, ktorý je indickou verziou Shakespearovskej tragédie Rómeo a Júlia, zaznelo aj toto: Lahu Munh Lag Gaya

           

       A teraz sa vyberme do exotickej Číny, kde v roku 2004 režisér Zhang Yimou natočil snímok Klan lietajúcich dýk. Aj keď ja osobne neholdujem bojovým umeniam ani kung fu špeciálne, tento film má nádherný príbeh, krásny záber a prekvapivé rozuzlenie. Úplne ma dostal. A viac veru neprezradím! A keďže medzi pôvabom bojového umenia a ladnosťou tanca je hranica veľmi krehká, dávam vám do pozornosti scénu „Echo game scene“. Ide o prastarú čínsku hru, keď sa na javisko rozostavia do kruhu malé bubny a tanečnici (v tomto filme je slepá, takže toto opatrenie nebolo potrebné) zaviažu oči šatkou. Potom sa vezmú malé fazuľky a ona predvádza svoje umenie podľa ozveny fazuliek padajúcich na blany bubnov....Vyzerá to nejako takto:

            


      A na záver sa vrátime do Európy, kde Rumunsko v spolupráci s USA  natočilo v roku 2016 film „High Strung“. Odmyslime si dej, a pridajme talentovaných huslistov a skutočne podarený hudobný sprievod aj tanečné vystúpenia. Záverečná šesťminútová scéna stojí za to:

         



        Dúfam, že sa vám môj mini výber zapáčil a že som vás možno inšpirovala k novým filmom (minimálne Klan lietajúcich dýk stojí za pozornosť!!!)  a dokonca aj k vycestovaniu do Ázie J  Nádherný deň všetkým! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára