Stránky

piatok 24. júna 2016

Mágia noci svätojánskej...očami Španielov

                                          

  Ľudia na väčšine územia starého kontinentu odpradávna verili, že noc z dvadsiateho tretieho na dvadsiateho štvrtého júna až do polnoci je opradená čarami. Na Slovensku bolo kedysi zvykom zakladať pri brehoch riek mohutné vatry a odvážne ich počas svätojánskej preskakovať, dievčatá zbierali bylinky a kvety alebo rannú rosu presne o polnoci alebo hneď zrána a prikladali jej čarovné vlastnosti- používali ju na zaklínadlá na pritiahnutie si lásky, bohatstva, zdravia či na ochranu pred zlými duchmi. Taktiež si v nej umývali tvár, aby zostali po celý rok krásne a zdravé. 

    Oslava Svätého Jána má svoje korene jednak v pohanských tradíciách vychádzajúcich z letného slnovratu, a jednak z kresťanského príbehu o Jánovi Krstiteľovi, ktorý ľudstvo pripravil na príchod Ježiša Krista - možno aj preto v mnohých južných krajinách prebiehajú oslavy a obrady práve na plážach. Napokon, môžeme na nich nájsť zastúpené všetky štyri základné prírodné živly: oheň sa snúbi so špľachotom morských vĺn, pod nohami máme pevnú zem a nad hlavou nebo a vzduch...

   V  Španielsku nedajú na oslavy Svätojánskej noci dopustiť a s prípravou na ňu začínajú už týždeň vopred. V samotnú noc sa na celom pobreží zapaľujú vatry a plamene, takže ak sedíme v lietadle,  výhľad je neskutočný. Tisícky malých bodiek sa spájajú do jednej línie, ktorá celú krajinu zdobí ako zlatožltú stuhu oddeľujúcu pevninu od pobrežia. Ľudia sa zhromažďujú na pláži, opekajú si ryby a mäso a preskakujú nad vysokými plameňmi v nádeji, že ich oheň ochráni po celý rok od všetkého zlého. V Galícii, severovýchodnej časti Španielska, ktorá sa právom kvôli dostatku vlahy považuje za jeho najzelenšiu časť, zvyky hovoria, že je treba plameň preskočiť deväťkrát- možno za to môžu Kelti, ktorí tu zanechali silnú a nezmazateľnú stopu nielen v podobe rodených bosoriek, ale aj neodmysliteľných gájd a špecifického jazyka...V Alicante a v oblasti Valencie považujú za magické číslo číslo sedem, a preto stačí preskočiť oheň iba sedemkrát. Ak pri preskakovaní ohňa hodíte na milovanú osobu venček z lúčnych kvetov alebo farebných stúh a tá ho zachytí predtým než padne, bude medzi oboma panovať šťastie a hojnosť.

 Pobrežie mesta La Coruňa počas osláv

                                
     Ďalším dôležitým prvkom je voda. Ak sa počas svätojánskej noci vykúpete v mori, máte zdravie zaručené na celý rok (v slovenských podmienkach príliš skúšať neodporúčam, Váh nie je bezpečný, Dunaj ešte menej a Zemplínska Šírava v noci je tiež riskantná J). Ak preskočíte chrbtom k moru deväť vĺn, podarí sa Vám znížiť negatívnu energiu a naopak si zvýšite ženskú plodnosť.

    V Andalúzii si ľudia presne o polnoci umývajú tvár s úmyslom, aby boli zdraví alebo krásni (obe verzie sú platné a osožné) po celý rok. Ešte jedna drobnosť: po tom, čo sa umyjete, sa nik nesmie pozrieť do zrkadla, aby sa účinok kúzla neporušil (a aby ste sa náhodou nezľakli svojho vlastného odrazu :-)) .

           
 


     Bylinky a liečivé rastliny zohrávajú v túto noc obyčajov dôležitú úlohu. V Galícii sa zbierajú aromatické rastliny rôzneho druhu a nechávajú sa vylúhovať vo vode, aby sme sa touto vodou nasledujúce ráno umyli; prisudzujú sa im liečivé a očistné účinky. Taktiež sa robia kresby či farebné škvrny, z ktorých sa veští budúcnosť- pretože v túto noc je vraj možné všetko...

      Ďalšie úkony na splnenie prianí

                                             Zoznam byliniek používaných vo svätojánsku noc z Galície

   
     Ľudové povery nám ponúkajú nespočetne veľa magických obradov spojených so svätojánskou nocou. Tu sú niektoré z nich, ktoré môžete praktikovať bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate:
    Aby sa Vám splnilo prianie, dajte si pod vankúš vetvičku popínavého brečtanu a hárok bieleho papiera s napísaným pozitívnym tajným želaním. Prv než sa uložíte k spánku, zapáľte si bielu sviečku a nechajte ju úplne dohorieť. Pridajte k papieru a brečtanu vosk, ktorý Vám zo sviečky zostal, a choďte spať. Na ďalší deň papier spáľte a všetky tri prvky zakopte hlboko do zeme, aby Vaše nádeje padli na úrodnú pôdu.
    Ak si túžite nájsť pravú lásku, zapáľte si vo svojej spálni pred svätojánskou polnocou dve červené sviece. Na papier napíšte svoje meno a meno človeka, ktorého si k sebe chcete pritiahnuť. V prípade, že nemáte na mysli nikoho konkrétneho, dajte tam iniciálky S.D. (spriaznená duša). Neskôr priveďte spolu do varu nasledovné ingrediencie: tri štvrtiny rebríčka obyčajného, tri štvrtiny levandule, tri štvrtiny železníka lekárskeho, dvanásť okvetných lístkov červenej ruže a jednu polku zázvoru. Po uvarení zmes preceďte a nechajte vychladiť. Potom ňou pokropte svoju spálňu. Skrčte papier so zvyškom červeného vosku a uložte si ho pod vankúš. Ak budete postupovať podľa tohto postupu, je možné, že budete mať prorocký sen ohľadne Vašej citovej budúcnosti.
   
       


     Aby ste dostávali prorocké sny, vezmite deväť kvetov akéhokoľvek druhu (ja odporúčam levanduľu, šalviu a tiež palinu, ktorá očisťuje sny od negativity) a položte si ich pod vankúš. Ľahnite si a požiadajte Vyššiu moc, aby Vám odhalila niečo, čo si prajete poznať ohľadne Vašej budúcnosti.

     Prajte si niečo: položte si pod vankúš cezmínu ostrolistú a čo si prajete, stane sa skutočnosťou.

    Ranná rosa vyzbieraná ráno po svätojánskej noci má liečivé účinky a chráni pred urieknutím. Rovnako pôsobí proti urieknutiu a prekliatiu aj to, keď si ňou umyjete tvár a vlasy- okrem toho zaručuje zdravie a krásu na zvyšok roka.
    Ak vryjete kríž do stromu presne o polnoci, všetky takto stvrdené sľuby vydržia na celý život.
   Aby sa Vám splnili tajné priania, vysaďte si v predvečer Svätého Jána do črepníka hortenziu. Ak zakvitne, Vaše želanie sa splní.

   Aby chcete zúrodniť nejakú pôdu, zakopte do nej kus sviečky, ktorá horela počas celej svätojánskej noci.
                                         Tradične najpompéznejšie a najveľkolepejšie oslavy noci Svätého Jána
                                         prebiehajú v prímorskom meste Alicante, kde sa zvyky, obrady a zábava 
                                         spájajú do trojtýždňového festivalu Hogueras de San Juan plného pouličných                                                      sprievodov, hudby na uliciach,spaľovania gigantických papierových sôch 
                                          (mnohé z nich sú skutočné umelecké skvosty), a pri ktorom samozrejme 
                                         nechýbajú ani ohňostroje. Súťaž ohňostrojov sa koná každý večer po 24. júni o                                                  polnoci a samozrejme, odkiaľ by bol lepší výhľad než z exkluzívneho zopár hodín                                              vopred "rezervovaného" teplučkého miesta na pláži...Obsadiť a vysedieť si ho ale                                             musíte sami...
   Či už na silnú energiu tejto noci, na jej mágiu a kúzla veríte alebo nie, prajem vám, aby sa vám každopádne splnilo všetko, po čom vaše srdcia túžia- a nezabúdajte, kde nepomôže mágia, tam si môžeme dopomôcť k uskutočneniu svojich snov sami...Veď napokon, tá najväčšia sila ktorá dokáže pohnúť aj horami, nie je kdesi medzi nebom a zemou, ale sídli priamo v nás a je len na vás, či sa jej chopíte...!!! Magický víkend prajem :-) :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára