Stránky

nedeľa 28. februára 2016

Španielska tortilla: tradičné južanské jedlo do Vašej kuchyne

   

      Tortilla espaňola, taktiež známa ako tortilla de patatas- čiže španielska (zemiaková) "omeleta", patrí neodmysliteľne na stôl každej bežnej španielskej rodiny. V závislosti od veľkosti kúsku a jej druhu ju nájdeme za normálnu a ľudsky prijateľnú cenu v každom dobrom "tapas". Klasická tortilla espaňola sa skladá z týchto pôvodných, základných surovín: cibuľa, zemiaky, vajcia, slnečnicový (olivový) olej a soľ. 

     K príprave tortilly pre 4 osoby potrebujeme:     
     
      - 4 veľké alebo 6 menších vajec
      - 6 stredných zemiakov
      - 1 stredne veľkú cibuľu
      - slnečnicový alebo olivový olej
      -  soľ, korenie podľa chuti

    Postup: 

      1. Očistíme zemiaky a pokrájame ich na malé kocky. Cibuľu pokrájame na jemné plátky. Neskôr v hojnom množstve oleja vypražíme zemiaky na hlbokej panvici , aby sa nám nelepili, a keď sú napol hotové, pridáme k nim cibuľu. 

     2. V miske vidličkou dobre vyšľaháme vajcia a trochu ich osolíme. Keď sú zemiaky a cibuľa opražené, scedíme olej a pridáme do zmesi soľ, poprípade iné suroviny (strúhaný syr, vopred pripravené šampiňóny, rajčiny, slaninu, ap.). Potom ich v panvici pomiešame s rozšľahanými vajciami z misky. 

     


    3. Hmotu podlejeme s troškou oleja (odporúča sa olivový). Necháme opiecť jednu stranu a keď je vajce pevné, otočíme tortillu s pomocou taniera na druhú stranu a necháme opiecť dozlatova. Tortillu možno otočiť podľa potreby viackrát, až kým nebude pekne dozlata opekaná z oboch strán. (Táto časť prípravy je najťažšia a vyžaduje si trochu praxe na správne zvládnutie, z vlastnej skúsenosti odporúčam použiť tanier s priemerom väčším ako je priemer panvice. Prikladám jednoduché inštruktážne video :- ) :-) )

       
                                         Správny a bezpečný postup prevracania tortilly

    4. Tortillu môžeme jesť teplú alebo vychladenú; rovnako ju môžeme podávať nakrájanú na kúsky ako predjedlo, alebo ako väčšie kusy a zajedať s chlebom, alebo obložiť rajčiny či dať ako náplň do obloženého rožku alebo chlebíka. Dobrú chuť! 
                                          
                                           Jedna z možností, ako si spestriť a vyplniť tortillu :-)
          



         Niečo k histórii

        Jedlo, o ktorom prvú historickú zmienku nachádzame podľa niektorých už v roku 1604 (keď vraj belgický kuchár, ktorý pracoval pre troch biskupov v Lieje, zverejnil jej prvý oficiálny recept), vzniklo vlastne v podstate ako "z núdze cnosť". Ľudová povera hovorí, že sa za jeho zakladateľku považuje chudobná žena, ktorá kedysi žila na hornatých svahoch kraja Navarra. V jednu krutú zimnú noc zaklopal na jej dvere generál Zumalacarregui, ktorý stál na čele vtedajšej armády a poprosil ju o jedlo. Jej kuchyňa však zívala prázdnotou a mala v nej iba zopár vajec, pár cibúľ a zemiaky. Keďže v tom období bolo povinnosťou chudobných vyjsť v ústrety potrebám vysokopostavených úradníkov a nik sa nemohol vzoprieť ich rozkazom, rozhodla sa dať na panvicu všetko čo mala a uvariť to na miernom ohni, čím nechtiac vymyslela jedno z najchutnejších jedál vôbec. Generál Tomás de Zumalacárregui využil teda tento jednoduchý a výživný pokrm, aby nasýtil hlad vojska.

    Od tej doby sa spôsob prípravy tortilly príliš nezmenil- tí, ktorí práve neobľubujú cibuľu, ju môžu pokojne vynechať. A naopak, v samotnom závere prípravy si toto jedlo môžete podľa svojej chuti okoreniť či doňho pridať napríklad tenké plátky slaniny, paradajkové kocky, kúsky tuniaka, avokádo, špenát, papriku či strúhaný syr- fantázii a kreativite sa jednoznačne medze nekladú :-) :-)

    A na záver : najväčšiu tortillu na svete urobil v máji roku 2010 kuchár menom Carcacía. Obrovský tanier bolo treba zdvíhať žeriavom a na potrebu tortilly sa spotrebovalo 1100 kilogramov zemiakov a 3200 vajec. Nech už sa chystáte variť v malom alebo veľkom, želám dobrú chuť a príjemný kulinársky zážitok! :-)



Zdroje: http://www.culiblanco-futbol.com/2013/11/tortilla-de-patatas-o-espanola-recetas.html,
            Carolina Pérez: Tapas. Cocina espaňola. 2013. Osobná skúsenosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára