Stránky

streda 22. decembra 2021

Miguel Ángel de Rus: Pán Vždy Veselý (preklad poviedky)

 


       Úsmevná poviedka s vianočným motívom od Miguela Ángela de Rus 🎄🎅🎁P.S.: Toto doma neskúšajte...:-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     

Pán Vždy Veselý

 

    Povráva sa, že onen sirotinec v najväčšom meste štátu Michigan a v hlavnom meste grófstva Wayne založil nejaký Francúz , ktorý prišiel pracovať do Detroitu za plného rozkvetu vzdušného priemyslu, vzniku toho zbrojárskeho a v začiatkoch rozvoja automobilovej výroby. Práve preto je jeho budova postavená v štýle Georgesa Haussmana, tak krásneho a odlišného od zvyšku mesta; rešpekt vzbudzujúce miesto, ktoré sa vypína s leskom nádeje a krásy uprostred všednosti, domov stoviek opustených detí. Ale dokonca ani táto tak dôstojná inštitúcia nezostala nedotknutá bankrotom, ktorý vyhlásila mestská rada. Bolo smutné vidieť Paríž Západu v takej biede, tak hlboko v kríze; mesto, v ktorom táto budova- tak ako ostatné podobné z obdobia Veku pozlátky- bola majákom, ktorý osvetľoval svet v úpadku aj napriek svojim vlastným trápeniam.

    Ten úžasný nápad, ktorý preslávil celý sirotinec, napadol jeho riaditeľov v jeden zimný podvečer, desať dní pred Vianocami, v Prírodnom parku medzinárodného divokého života rieky Detroit. Keď si tam len tak vysedávali, kochajúc sa pobrežnými močariskami, soľnými močiarmi, piesčitými brehmi, malými ostrovčekmi a kúskami zeme pozdĺž štyridsiatich ôsmich míľ z pohodlia auta a s veľkou termoskou, z ktorej neustále tryskala káva, Mike- Pán Vždy Veselý- si zahryzol do praclíka a s pohľadom upretým do prázdna povedal:

    - Salvator, tento rok Santa Claus nielenže prinesie v noci dvadsiateho štvrtého decembra našim deťom darčeky- a popritom naňho žmurkol- ale ho naše deti dokonca aj uvidia.

    Salvator si prehrabol bradu.

    - Máš naňho snáď číslo, aby si mu zavolal a presvedčil ho?

    Vždy Veselý sa zasmial tak nahlas, že niektoré z vtákov, schopné zniesť krutú detroitskú zimu, chvatne zdvihli krídla a odleteli.

    - Vari ma nevidíš? Som veľký, bacuľatý, bodrý, mám červené líčka a silný hlas. Som dokonalý Santa Claus. Nemyslím si, že tomu pravému bude vadiť, ak sa na neho zahrám. Dám si na seba dobrý kostým a spustím sa dole komínom s poriadne naloženým vrecom. A v očiach detí sa objavia iskričky.

                           


    Salvator sa pousmial a okamžite upustil od akéhokoľvek odporu. Vždy Veselý to urobí. Zahľadel sa na mokrade a prišli mi na myseľ všetky  tie roky, v ktorých už prestal na niečo veriť.

    Na spiatočnej ceste sa zastavili v nákupnom centre a po tom, čo zaparkovali auto pri šiestich stupňoch pod nulou, zamierili do obchodu s nadmernými veľkosťami, aby si objednali ten najpresvedčivejší kostým Santa Clausa pre Mikea. Megafóny vypľúvali zo seba oný hudobný štýl Španielska, Portugalska a Latinskej Ameriky menom „koleda“, ktorý sa menil na štandardnú hudbu Vianoc tej doby. Keď obaja vychádzali z obchodíkov s veľkým balíkom v rukách, práve bojoval o svoje miesto vo vzduchu s White Christmas, Here comes Santa Claus, We wish you a Merry Christmas a Rolničkami.

    Ľudský súcit a milodary zvyknú nahrádzať spravodlivosť, alebo sa o to aspoň pokúšajú a Salvator sa v tých dňoch snažil nájsť v súcite iných darčeky pre opustené deti. Mike zatiaľ dohliadal na výzdobu a osobne pripravoval balil darčeky. Občas sa len tak prezliekol pred zrkadlom do kostýmu, namaľoval sa, nasadil si bradu, hrubší hlas a zvonivo sa smial: už sa videl ako Santa Claus a usmieval sa nezbedne ako malé dieťa. Počúvali sa koledy, neprestajne snežilo, teploty klesali dvanásť stupňov pod nulu, rozprávali sa staré vianočné príbehy, a deti boli aj napriek svojim útrapám nepokojné a tešili sa na príchod Santa Clausa.

    Všetko bolo pripravené na veľkú oslavu. So Santom spúšťajúcim sa dole komínom, večerala skupinka tých najzbožnejších rodín s deťmi v sirotinci a bez prestania spievali White Christmas; v televízii hovorili o tom, aký je svet krásny, o láske a náboženskom duchu sviatkov tesne predtým než sa spojili so Sýriou, aby odvysielali nové útoky našich vojenských jednotiek a reportáž o tom, ako slávia sviatky hviezdy bejzbalu, hoci deti ničomu z toho nevenovali pozornosť, pretože čakanie na darčeky ich udržiavalo v nervozite ako králiky schovávajúce sa v lese. Bola tu vianočná výzdoba, veľký vianočný stromček so žiarovkami a na stenách nalepené papieriky s tajnými želaniami.

                


   Informačné televízne stanice  ako WDIV, WLPC alebo WTVS, ktoré boli vopred upozornené na dojímavé predstavenie, ktoré sa malo konať, si priniesli svoje vybavenie. Deti sa tomu vonkoncom nečudovali, v tomto veku je všetko normálne, dokonca aj tie najväčšie hlúposti a žiara reflektorov ešte zvyšovala ich napätie. Salvator predstieral, že počul nejaký hluk.

    - Deti, počuli ste to? V komíne je nejaký lomoz. Poďme sa pozrieť, či to nebude Santa Claus.

    - To sú určite potkany, pán Salvator- odpovedalo nejaké hispánske dievčatko.

    - To nie je isté. Máme večer dvadsiateho štvrtého, to môže byť len Santa Claus, čo nám nesie darčeky.

    V tej chvíli k nim doľahol obrovský rachot, sprevádzaný prachom a malými kúskami tehál. Keď sa mračno prachu rozptýlilo, uvideli dve hystericky sa natriasajúce nohy v topánkach, ktoré mohli patriť jedine Santa Clausovi. Zdalo sa, že niekto uviazol v komíne. A kamery WDIV, WLPC a WTVS sa začali predbiehať, aby zo spodného uhla natočili túto veľkolepú udalosť, ktorá im odrazu pripadala fantastická. Nohy sa pohybovali sem a tam a zvnútra komína bolo počuť vystrašený hlas, zatiaľ čo svetlá kamier sa pokúšali nič z toho nepremeškať.

    - Pane, je to Santa Claus alebo nejaký zloduch? – spýtal sa jeden pehavý chlapček akéhosi novinára, ktorý namiesto odpovede len pokrčil plecami.

    Salvator a pobožní speváci kolied ťahali Mikea za nohy v pokuse vytiahnuť ho von, novinári zavolali svojim televíznym staniciam a za päť minúť tam už boli tri televízne štáby. Vyňuchali bombastickú správu a išli ju odvysielať naživo. Hasiči dorazili až tri minúty po tom, čo prvá z televízií začala naživo dávať prvé zábery.

    Šéf hasičov, nudný chlap mexických čŕt s fúzami, sa opýtal, čo sa stalo, a keď mu to vysvetlili, stíchol. Zdalo sa, že kvôli deťom sa radšej neodváži vysloviť  svoj názor. Televízne štáby ho sledovali, kým hovoril so svojou posádkou a nariaďoval im zhodiť komín. Na začiatku všetko vysielali len tri televízie, čoskoro sa k nim pripojili aj tie národné, a keď sa proces zhodenia komína nachádzal asi v polovici, už to pozerali diváci doma v celej Británii, Austrálii, Francúzsku, na Ukrajine, v Nemecku a Španielsku. Pád Mikea Vždy Veselého v okamihu, keď ho vyslobodili, jeho slová „Šťastné a veselé, hó hó hó!“ a jeho okamžité odpadnutie sa stali najviac sledovanými zábermi v rôznych krajinách sveta, na druhý deň sa vysielali vo všetkých televíznych kanáloch na planéte- dokonca aj v tých krajinách, ktoré boli vo vojne alebo kde deti umierali od hladu- a stali sa najzdieľanejším videom s najväčším množstvom komentárov na internete.

                                     


    Niekto mal toľko zdravého rozumu, že odviedol deti do haly, kde boli ich skutočné vianočné darčeky a ony čoskoro na všetko zabudli, výskali a smiali sa.

    O tri dni nato Mike na nemocničnej izbe počúval Salvatora, ktorý mu rozprával, ako im z celého sveta prichádzajú finančné príspevky, šatstvo, hračky...

    - Je to skutočný zázrak, Mike, teda lepšie povedané Santa, ak sa Ti to páči viac. Odkedy sa toto mesto ocitlo v kríze a prišlo o viac než milión obyvateľov, všetko vyzeralo čierne, ale tvoja nehoda k nám prišla ako požehnanie z nebies. Našim finančným ťažkostiam odzvonilo. Dokonca sa nám hlásia aj muži a ženy z celého sveta a ponúkajú sa, že u nás budú pracovať ako dobrovoľníci, zadarmo. A to sme po minulé roky mali toľké problémy!

    Vždy Veselý sa tento krát neusmial, zavrel oči a myslel na to, ako veľmi ho bolí hlava, bedrá, kríže, kolená a chrbát a nikto s ním nesúcíti, a radšej sa tváril, že spí. Salvator ho opustil a vrátil sa do ústavu, pri ktorého vchode ho čakali ľudia, ktorí mu priniesli dary a žiadali ho, aby im dal autogram. Za niekoľko dní bude tridsiateho prvého decembra a všetci chceli pozvať deti na večeru k nim domov.

    Usmial sa, pokúšal sa vyvodiť si z toho všetkého nejaký záver, ale radšej to nechal tak.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára